Vasárnap, 2019-05-26, 09:08 | Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek"

stonerise
 

 

Kyuss


stonerise - kyussTagok:

Jhon Garcia
Josh Homme
Nick Oliveri
Brant BjorkKyuss zenekar 1989-ben alakul meg az amerikai Palm Desert kisvárosban! 
A kezdetekben még Sons of Kyuss névvel hajtottak bele az amerikai rock, Stoner műfajába.


A kezdetekben:
 
A zenekar zenei stílusát nagyban befolyásolta a környék is ahol felnőttek, a sivatagi környezet! Fokozatosan építették a zenekar életét és mind inkább ismertebbé váltak Palm Desertben és Dél-Kaliforniában is! Mivel nagyjából a sivatag közepén, szívében nőttek fel és kezdtek zenélni ezért ehhez alakították a stílusukat, hangszerelésüket is. Ezen a területen nem voltak klubok ahol játszhattak volna, próbatermek ahol fejleszthették volna tudásukat. De ezzel nem adták fel, kimentek a sivatagba, a semmi közepére, az országút mellé egy fél rozoga benzines-áramfejlesztővel és itt tették meg az első lépéseket... Ez volt a "klub" ahol játszottak, pár sör, szaggatott farmeres csajok, pár bőgő motor és négykerekű társaságában!
A klubok nem volta miatt teljesen ingyen játszottak a közönségnek eleinte!
A zenéjük hasonlít a környékhez és ahhoz az életvitelhez amit ők maguk is éltek. Száraz, koszos hangzás, totál lehangolt gitárokkal, basszus erősítőt használó gitárossal, erőteljes basszus effektekkel...


Az áttörés:

1990-ben a megalakulás után nem sokkal Sons of Kyuss néven született egy demó lemez ez még ezzel a zenekar névvel. 
Az első igazi Kyuss debütáló lemezt a független lemez kiadó a Dali Records-al való szerződéskötés után adták ki 1991 szeptemberében. Az album címe a Wretch nevet kapta. Ezen az albumon helyet kapott sok olyan újra felvett szám ami már szerepelt az első demó korongon. Nem hozott nagy áttörést az album, nem kapott nagy elismerést a zenei hangzásuk, legalábbis tágabb körben nem, végső soron ez azt igazolta sokak számára, hogy ez egy fiatal kezdő zenekar aki még mindig keresi az igazi csapásvonalát. Az album eladások lassan indultak be, de a zenekar egyre ismertebbé tetté magát a sajátos stílussal egy sajátos előadásmóddal. Ebben nagy szerepe volt Josh Homme-nak, akit egyre jobban megismert és elismert, nem csak a közönség, az igen stílusos és egyedi "downtuned", "pszichedelikus" gitár témái miatt. Olyan mély hatású, száraz, koszos gitárhangzást alakított ki ami súlyosabb volt a legnagyobb sivatagi sziklánál is és mocskosabb a leghasználtabb sivatagi útnál...!
Az igazi áttörés akkor indult el mikor a bandához csatlakozott Chris Goss producer, így el is kezdtek dolgozni az új albumon ami a Blues for the Red Sun nevet kapta. Goss megértette a zenekar lényegét, a srácok igazi életérzését, tudta kezelni és úgy felvenni a dalokat, hogy azok igazi élőzene érzést adjanak vissza, elvégre a srácok mindig is élőben játszottak, nem voltak zárt próbáik, végül is ők egy "Live ack" zenekarként kezdte az egészet! Goss összehozta a számokat ahogy azt egy albumra igazán össze kell hozni. Így megcsinálták az első vérbeli stoner hangzású Kyuss albumot! 1993 végén meghívást kaptak a Metallica turnéra, összehasonlíthatták a stoner rock keresztapjával a Black Sabbath-al az új igazi sivatagi stoner stílusát. Nick Oliveri basszusgitáros kivált a zenekarból és helyére Scott Reeder érkezett! 
1994-ben megoldódott a zenekar pénzügyi helyzete mikor az Elektra records megvette a Dali records kiadót. Az új albumot már itt adta ki az együttes, a korong címe pedig Welcome to Sky Valley lett. Itt már igen ismert volt a zenekar, sokat koncerteztek, még Európába is átjöttek. 1995-ben kiadták And the Circus Leaves Town című albumukat, ezt már Brant Bjork nélkül miután ő is elment az együttesből helyére pedig Alfredo Hernadez került!


A lecsengés: 

Miután a zenekar 1995-ben feloszlott, sokak fejében és sok helyen megfordult a felvetés, hogy a banda újra összeáll. Miután Josh Homme-tól megkérdezték mi a véleménye erről, ő azt nyilatkozta, hogy erre nem lát sok esélyt. Ő meg is alapította Nick Oliveri-vel a Queens of the Stone Age névre hallgató együttest, Garcia is saját útba kezdett. Később vendégként szerepelt egy Queens of the Stone Age koncerten ahol pár Kyuss számot nyomtak el együtt a régi srácok újra.


Kyuss ujra él!:

2010 júniusában az eredeti tagok Nick Oliveri és Brant Björk csatlakozott John Garcia-hoz, hogy létre hozzák a Kyuss Lives! turnéjukat! Legnagyobb örömünkre neki is indultak a nagy projektnek! És igen most 2011-ben összehozták a nagy Európai turnét is. A koncert helyszínek közt pedig ott szerepelt Budapest is! Sokan éreztük úgy, hogy egy olyan élet érzésnek lett vége aminek még nem lehet hogy befejeződön! És most 2011-ben ezt be is bizonyították a srácok! Itt voltak nálunk és mi pedig mindent beleadva száguldottunk el a koncertre, hogy a sivatagi viharban elengedve magunkat tomboljunk, majd port és benzin gőzt hagyva magunk után tovább álljunk... Stúdió albumok:

Wretch (1991)
Blues for the Red Sun (1992)
Welcome the Sky Valley (1994)
...And the Circus Leaves Town (1995)


stoneRat
LET'S STONE!


PLAY!Honlap-menü


stoneRise YouTube

Kedvenc videóinkat megtekintheted YouTube oldalunkon:

katt--> stoneRise YouTube <--kattstoneRise Facebook

Facebook oldalunkat megtalálod itt:

katt--> stoneRise <--katt